Home » De voorbereiding van het Pieterpad

De voorbereiding van het Pieterpad

Het Pieterpad lopen: de voorbereiding

‘Ja, ik wil het Pieterpad lopen!’ Het idee kwam ter sprake tijdens het wandelen. De afgelopen jaren kwam ik erachter hoe fijn ik deze manier van bewegen vind. Ik word er erg ontspannen van en het zorgt het voor een ultiem geluksgevoel. Zeker als het door de natuur is. En tijdens mijn trip door Italië merkte ik hoe leuk rondreizen is: je ziet zoveel van de omgeving. Een wandelvakantie is dan ook de ideale combinatie. En omdat ik wil ontdekken hoe mooi de omgeving dichterbij huis is, komt het goed uit dat het Pieterpad in Nederland ligt. Gelukkig stond deze ook nog op de bucket list van mijn vriend en hoefden wij er niet over te twijfelen om dit avontuur aan te gaan!

Over het Pieterpad

Eerst even wat achtergrondinformatie: het Pieterpad is van oorsprong bedacht door twee dames, Bertje Jens en Toos Goorhuis-Tjaslma. Hun doel was om in Nederland een lange doorgaande wandelroute uit te stippelen. Vergelijkbaar met andere routes in Europa, zoals de GR5 van Hoek van Holland naar Nice (2500 km). Omdat Nederland niet heel groot is, is er voor gekozen van noord naar zuid te gaan. Van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg om precies te zijn. En met zo’n 490 km is het zo gelukt om een lange route uit te stippelen, in ieder geval de langste in Nederland. 

Het Pieterpad lopen vanuit Maastricht

Wij besluiten om de tocht niet helemaal in een keer te lopen. Voor 500 km moet je toch een aantal weken uittrekken. En bovendien zijn wij nog geen wandelvakantie gewend. We beginnen met een week, zodat we kunnen kijken hoe onze voetjes het houden. Omdat Limburg mij erg mooi lijkt en ik er nog niet vaak ben geweest, beginnen we daar, bij de Sint-Pietersberg.

Officieel begint het pad in het Groningse Pieterburen. Maar het is zo gemaakt dat je de route beide kanten op kan lopen. En dus kunnen we onze wandelvakantie ook starten in Maastricht. We plannen een extra dagje om de stad te verkennen, voordat we onze wandelschoenen aantrekken.

De Pieterpad wandelvakantie plannen

De voorpret begint al ruim van tevoren. Mijn vriend moet lachen om mijn enthousiasme. Ik besluit namelijk om, als een ware reisorganisator, alle overnachtingadressen te plannen. Daarom schaf ik het boekje aan om alle etappes bij de hand te hebben. Bijkomend voordeel is dat ik hiermee Stichting Pieterpad steun. Het zijn namelijk allemaal vrijwilligers die de wandeletappes onderhouden. Deze zijn standaard rond de 20 km. Van enkele etappes wijk ik af, omdat we ons ook aan de 30 km willen wagen.

Het is nog best een gepuzzel. Op de website staan alle accommodaties langs de route vermeld. Maar ik moet zelf goed op de kaart kijken hoe het allemaal uitkomt. En bovendien boek je bij veel Bed & Breakfasts nog op de ‘oude’ manier. Namelijk per telefoon of per mail. Desalniettemin voel ik mij als een vis in het water bij het plannen van deze reis.

De Pieterpad locaties zijn niet allemaal meer beschikbaar. Daarom ga ik ook op zoek naar andere accommodaties. Maar het regelen van overnachtingen is natuurlijk niet het enige wat bij een wandelvakantie komt kijken.

Het Pieterpad lopen: welke spullen neem je mee?

Wij gaan dus een week op pad. En hebben in ieder geval een grotere rugzak nodig. Na wat research besluit ik er een van 35 liter aan te schaffen. Hij moet ook niet té groot zijn. Tijdens mijn reis in Italië (je leest er over in mijn blog) ben ik er namelijk achter gekomen dat een rugtas al gauw te zwaar wordt. Zeker als je hem de hele dag op je rug moet dragen. Bovendien zijn wij hier niet in getraind.

Omdat het onze eerste wandelvakantie is, kopen wij geen al te dure rugtas. Ik kom uit op de website van de ANWB. Mijn ervaring is dat zij goede spullen hebben. En natuurlijk lijkt het mij een eer om het ‘ANWB stellen’ imago te doorbreken. Toevallig hebben ze de rugtassen afgeprijsd. Mijn vriend en ik, kopen dezelfde. Omdat ik ook wandelschoenen in de aanbieding zie, koop ik die er meteen bij. Ik wilde in eerste instantie oude sportschoenen gebruiken, zodat ik geen blaren zou krijgen. Maar ik besef mij dat voor lange afstanden een stevigere schoen toch wel fijn zal zijn. Dan maar even inlopen.

Verder schaf ik ook wandelsokken aan. Die bieden meer comfort en reguleren het vocht beter. En omdat ik nog geen idee heb, wat we onderweg allemaal tegenkomen, koop ik ook een lading (proteïne)repen. Ik kan namelijk behoorlijk hangry worden als ik niet op tijd eet. Tijdens de reis zal ik er nog wel achter komen, dat ik een aantal dingen ben vergeten. Maar voor nu, hou ik het hierbij.

Ready to wandel!

De overnachtingen zijn geboekt en de wandelspullen zijn bezorgd. Ik sta te trappelen om te gaan. We zullen met het openbaar vervoer naar Maastricht reizen om vanaf daar onze wandelvakantie voort te zetten. Nu is het alleen nog wachten op het aanbreken van die dag!

Tot die tijd neem ik mij voor om over alle etappes een blogartikel te schrijven. En ook heb ik mijn vriend uitgedaagd om er een te schrijven. Ik hoop dat je hier vermaak, inspiratie en tips uithaalt over het lopen van het Pierterpad vanuit Maastricht!

Caja Heikens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven