Home » Workation in Nederland: hier moet je zijn

Workation in Nederland: hier moet je zijn

Grashoek, wie kent het niet? Ik had in ieder geval nog nooit van deze plaats in Noord-Limburg gehoord. Maar het blijkt voor mij de ideale plek te zijn voor een workation in Nederland. Ik vond er een fijn verblijf, midden in de natuur. Hier kan ik werken en wandelen afwisselen. Want echt waar, je loopt hier zo het bos in. En voor meer afwisseling zijn in de nabije omgeving ook enkele leuke musea te bezoeken. Bij terugkomst had ik weer een hoop nieuwe energie! In dit artikel lees je over mijn korte workation in Noord-Limburg.

3 keer struikelen en je staat in het bos

Als je van natuur houdt, zit je goed in Grashoek. Bij het ontwaken heb je al uitzicht op velden met gele bloemen. Op de plek waar ik verblijf kun je namelijk in de zomer ook bloemen plukken. En als je besluit om op pad te gaan, sta je na een paar honderd meter lopen in het bos. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld, waaronder het struinpad. Alleen de naam maakt mij al blij. En wandelen is de ideale manier om fris aan je werk te beginnen, of je hoofd leeg te maken na wat werkuren.

Wandelroutes door de omliggende natuurgebieden

Mijn eerste dag is regenachtig. Maar op de 2e heb ik meer geluk en loop ik een route van 9 km, om de dag te beginnen. De route staat op de website van Visit Noord-Limburg en ligt ook uitgeprint in het vakantiehuis. Ik kom door het mooie gebied Helenavaart. Zoals de naam al doet vermoeden, loop je hier langs het kanaal de Helenavaart. Ik geniet van de rood met gele bladeren aan de bomen die je hoort wapperen in de wind. Ze doen me er aan herinneren hoe mooi het herfstseizoen is.

Vervolgens loop ik langs weilanden en over wegen waar hier en daar een boerderij staat. Twee paarden kijken nieuwsgierig op als ik voorbijloop. Het is hier zo rustig, dat het ontspannend werkt. Na een poosje eindig ik de route weer in het bos, over het Struinpad. En zoals ik al eerder schreef is dit niet de enige route. Er zijn namelijk nog veel meer natuurgebieden in de buurt, waaronder Nationaal Park de Groote Peel. Maar voor nu hou ik het hierbij. Bij thuiskomst kruip ik namelijk met een lekkere kop koffie achter mijn laptop.

Historische musea

Een andere goede break tijdens of na je werkuren én iets waarmee je mij enthousiast maakt, is een bezoek aan (historische) musea. Er zijn er meerdere in de omgeving van Grashoek. Met mijn Museumkaart bezoek ik makkelijk alle musea, die lid zijn. Dit komt goed van pas bij een workation in Nederland.

En zo ga ik na een aantal werkuren naar Museum de Kantfabriek. De oude fabriekshal ademt geschiedenis. Hier zie je het verhaal van de textielnijverheid, die hier vanaf 1939 plaatsvond. Oude kantklosmachines, een twijnmolen  en andere apparaten zijn hier te bewonderen. Wanneer ik dit schrijf is er ook een expositie van op verschillende manieren gewoven textiel. In allerlei kleuren en uit verschillende landen, zoals Peru.

Ondanks dat ik mij van tevoren afvroeg of een museum over kantklossen saai zou zijn, vond ik het verrassend leuk. De hal met bijzondere machines leent zich prima om allerlei foto’s te maken en neemt je echt mee terug in de tijd. Kortom, ook deze activiteit bracht mij weer nieuwe energie!

Langzaam loopt mijn workation in Noord-Limburg ten einde. Maar ik kom graag nog een keer terug. Het Openlunchtmuseum De Locht en het Mind Mystery Museum lijken mij namelijk ook erg leuk om te bezoeken. En natuurlijk wil ik nog veel meer wandelingen in deze mooie omgeving maken. Zo’n workation in Nederland bevalt mij prima!

Caja Heikens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven