Home » Verrassende stadswandeling door Utrecht

Verrassende stadswandeling door Utrecht

Waarom ‘Utereg’ verrassend mooi is

Met regen en onweer op komst besluiten wij ons plan voor een 20 km lange boswandeling om te gooien. We gaan naar Utrecht. Deze stad ligt dichtbij ons huis (we zijn er naartoe gelopen) en een stadswandeling is een goed alternatief bij slecht weer. Daar is namelijk plek om te schuilen. En je kijkt tijdens een wandeling verder dan de bekende winkelstraten. Dat is leuk voor mij, want ik ben nog redelijk onbekend in Utrecht. Daarentegen studeerde mijn vriend er en kan hij mij ’the places to be’ laten zien. Dat resulteert dan ook in een ontdekking van minstens 5 mooie plekken! In dit artikel neem ik je mee met onze wandeling en lees je waarom Utrecht mij zo heeft verrast.

Van modern naar ouderwetse munten en het Muntgebouw

munttegel muntgebouw

We beginnen onze route vanaf Leidsche Rijn en lopen zo naar de wijk Oog in Al over de Daphne Schippersbrug. Deze moderne fiets- en voetgangersbrug is een prima startpunt voor een route naar het historische centrum. Hij is vernoemd naar de Utrechtse topatlete die in deze wijk opgroeide en waar Utrecht natuurlijk trots op is. Het bijzondere aan de brug is dat hij over het dak een basisschool loopt. Bovendien heb je vanaf de brug uitzicht over het kanaal en de andere bruggen die om de stad heen liggen. Hier kun je mooie kiekjes maken! En niet te vergeten loopt onder de brug een boulevard door, waar je in de zomer terecht kunt voor vertier en vermaak.

Als je de brug oversteekt, kom je door de gezellige (nieuwbouw)wijk en Park Oog in Al waar herten staan te grazen bij een kinderboerderij. Voordat we het park inlopen zie ik het sfeervolle pand van de voormalige olie- en lijnkoekenfabriek Cereol. Mocht je een koffiepauze willen, dan kun je hier goed terecht.

Wij lopen door het park en al gauw naderen we de sfeervolle wijk Lombok. Ik ben er nog nooit geweest en ben verrast. Enerzijds de moderne en artistieke woonarken en anderzijds de witte ophaalbruggen die je laten zien hoe het vroeger was. Wat je ook meteen doet onderdompelen in de sfeer van vroeger, zijn de guldens, rijksdaalders, stuivers en centen die je in de tegels aantreft. In deze wijk staat namelijk het Muntgebouw. Zoals de naam al doet vermoeden werden hier vroeger de guldens geslagen. Momenteel is het een evenementenlocatie. Maar het is zeker de moeite waard om dit prachtige en classisistische gebouw te bewonderen. Het ligt ook zo leuk aan het water!

wijk Lombok Utrecht

De Dom: de kerk waarvan een deel omver is geblazen

Vanaf het muntgebouw lopen we langs een kanaal naar het centrum, waarbij we eerst nog een oude molen met een knus restaurant passeren. En daar is in de hoogte al de Jaarbeurs te zien en natuurlijk Hoog Catharijne. Dit moderne en overdekte winkelcentrum vind ik zelf het mooiste van Nederland. Het is een werkelijk walhalla voor de shopliefhebber, welke handig is gelegen naast het centraal station. Door een futuristische witte cirkeloverkapping boven een plein wordt de shopping mall ermee verbonden. En vanaf hier loop je zo het historische centrum in. Via een van de grachten die Utrecht rijk is naar de rand van het centrum, de Vogelenbuurt. Hier (en ook in de andere wijken van Utrecht) zorgen de muurschilderingen voor een artistieke uitstraling. Hierdoor moet ik me inhouden steeds te stoppen om foto’s te maken. We vervolgen de centrumrand langs een watertoren en naar een voormalig gevangenis. 

Centrum Utrecht watertoren

Voorbij deze mysterieuze voormalige inrichting aan het Wolvenplein (helaas niet geopend voor publiek) lopen we weer terug naar de kern van het centrum. Hier staat de Domtoren of Historisch Sint-Maartenskathedraal. Wist je dat er in Utrecht 5 kerken in de vorm van een kruis staan? Dit is ze zien op foto’s vanuit de lucht. De meningen zijn er nog over verdeeld of dit bewust zo gebouwd is. Maar de Dom staat in ieder geval in het middelpunt. Ik vind het een indrukwekkende kerk, net als het verhaal dat het middelste deel vroeger omver is geblazen door een tornado. Daar kun je nu over een plein lopen, waarbij de plek van de fundering nog in de tegels zichtbaar is. Het is met 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland. En in het centrum van Utrecht is het verboden om een hoger gebouw te bouwen. De Dom moet namelijk het symbool blijven van Utrecht. De toren is op dit moment ingepakt. Hij wordt gerestaureerd. Maar ik wil zeker nog een keer terug om de 465 treden, die de Domtoren telt, te beklimmen. Zolang hij gesloten is, kun je rond de kerk trouwens prima terecht op 1 van de vele hippe terrasjes.

Sterrenwacht Sonnenborgh en Idyllische parken

Na een uitstapje naar het midden van het centrum, waar de Dom staat, gaan we weer terug naar de rand. Je komt langs deze kant door de wijk Wittevrouwen. Deze is prachtig om even doorheen te lopen. Je hebt hier zowel statige herenhuizen als arbeiderswoningen in kleinere straatjes. Een goede plek om de echte Utrechtse én Nederlandse historie te ervaren. Wij lopen de wijk niet in, maar blijven aan de centrumrand, wat eigenlijk één groot park is. En wat het voor mij ook zo leuk maakt om doorheen te lopen. Het stadse wordt zo namelijk gecombineerd met het idyllische. We passeren een historische stadsmuur waarachter museum en sterrenwacht Sonnenborgh zich bevindt. Weer een verrassing!

We komen ook langs de bekende Lepelenburg, wat deel uitmaakt van het gezellige Zocherpark. Hier zijn de Oranje voetvalvrouwen in 2017 gehuldigd nadat ze Europees kampioen zijn geworden. Om het witte podium heen, kun je nu lekker neerstrijken voor een picknick of een drankje.

Het Louis Hartlooper Complex in Amsterdamse School bouwstijl

Op een gegeven moment lopen wij het park uit langs het Louis Hartlooper Complex. Dit is een filmhuis en restaurant in Amsterdamse school bouwstijl. Zelfs dat is in Utrecht te vinden! Dit complex is gelegen aan een plein met meerdere terrasjes, die er stuk voor stuk super hip en sfeervol uitzien met lampjes die boven de terrassen hangen. In dit gebied zijn ook verschillende complexen van de Universiteit Utrecht te zien. Deze zijn trouwens door de hele stad verspreid en zijn stuk voor stuk prachtige, historische gebouwen. De verschillende bouwstijlen in Utrecht, zijn erg leuk voor de architectuurliefhebber.

Arbeiderswijk: de Zeven Steegjes

arbeiderswijk 7 steegjes Utrecht

We lopen verder door een winkelstraat en zo komen we weer in het midden van het centrum waarbij we nog een uitstapje maken naar de Zeven Steegjes. Deze zijn achter de eeuwenoude brouwerij de Boog gelegen. Het is een arbeiderswijk die gebouwd is tussen 1842 en 1868. Het is zoals het verkleinwoord al aangeeft niet groot. Maar zeker leuk om een beeld te krijgen van de geschiedenis van de stad. Van oorsprong woonden er arme en kinderrijke gezinnen van de Katholieke kerk en hadden de huizen geen water en wc. Inmiddels is het een unieke volksbuurt, die weinig meer voorkomt in Nederland. En een van de straten, de Lange Roozendaal, komt voor in het lied ‘Utereg m’n stadsie’. En ik begrijp nu dat hierin de stad ‘het mooist van allemaal’ wordt genoemd!

Oude brouwerij Utrecht

We vervolgen de weg weer langs de bekende grachten en werfkelders en lopen zo richting station. We besluiten de bus naar huis te nemen, want de donkere wolken voorspellen niet veel goeds…

Tot slot: wist je dat?

In de stoplichten voor voetgangers een Nijntje te zien is? De bedenker ervan, Dick Bruna, komt namelijk uit Utrecht. Er is dan ook een heus Nijntje museum.

Ik zeker nog een keer terug ga als het goed weer is en de musea open zijn, om nog meer te ontdekken in Utrecht? En om te kanoën door de grachten! Nu al zin in!

Gracht met Domtoren op de achtergrond

Heb jij nog andere tips over Utrecht? Reageer gerust op dit bericht! Of stuur mij een bericht, als je vragen hebt.

Caja Heikens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven